Заступник голови Єврокомісії запропонував Лондону залишитися в митному союзі

Перший заступник голови Єврокомісії (ЄК) Франс Тіммерманс запропонував британцям залишитися в митному союзі Євросоюзу після «Брексіта». За його словами, вихід Лондона з союзу «став би найбільшою трагедією в історії ЄС».

«Лідер лейбористів Джеремі Корбін вже давно пропонує Великобританії покинути ЄС, але залишитися в Митному союзі. Можливо, більшість в британському парламенті підтримає це. У будь-якому випадку, референдум не завадить. Британці проголосували за вихід з ЄС, а не з Митного союзу», – цитує пана Тіммерманса видання Waz.

Заступник голови ЄК наголосив на тому, що в Брюсселі чекають сформульованої чіткої позиції Лондона і тільки після цього готові змінювати терміни.

«Організувати нові вибори? Провести новий референдум? Тільки після цього ми можемо говорити про відстрочення на декілька місяців», – додав він.

Парламент Великобританії раніше проголосував за відстрочення виходу з Євросоюзу. Тепер кабінет повинен звернутися до ЄС з проханням перенести дедлайн на 30 червня 2019 року. Ініціативу підтримали 412 депутатів, проти перенесення висловилися 202.

Нагадаємо, що вихід Великої Британії з ЄС було призначено на 29 березня 2019 року. Його визначив референдум у червні 2016 року, на якому 51,89% британців підтримали вихід країни зі складу ЄС, щоб повернути собі контроль над своїми коштами, законами, кордонами і внутрішнім ринком.