Порошенко дав старт реформуванню “Укроборонпрому”

Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким передбачено аудит “Укроборонпрому” із залученням міжнародних експертів.

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від б березня 2019 “Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення”, – повідомила його прес-служба в суботу.

Згідно з рішенням РНБО, уряд має у місячний термін організувати із залученням міжнародних експертів аудит державного концерну “Укроборонпром” та підприємств – учасників концерну та за його результатами інформувати громадськість.

РНБО також рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань провести перевірку і дати правову оцінку фактам, викладеним у засобах масової інформації, про порушення у сфері закупівель продукції, робіт, послуг оборонного призначення та за результатами поінформувати громадськість.

Крім того, уряду доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю державного концерну “Укроборонпром” та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу. Для цього Кабмін має вжити заходів щодо залучення представників держав-партнерів до роботи наглядової ради держконцерну “Укроборонпром”.

Уряд також має опрацювати питання доцільності утворення центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через міністра економічного розвитку і торгівлі України, з покладанням на цей орган окремих функцій з реалізації державної військово-промислової політики, управління об’єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, зокрема держконцерном “Укроборонпром”.

Згідно з указом, має бути розроблено і внесено на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до закону України “Про державне оборонне замовлення”, в якому передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель.

На розгляд парламенту також мають бути представлені законопроекти про посилення відповідальності, зокрема кримінальної, за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення; внесення змін до закону “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” щодо виключення з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, підприємств-учасників держконцерну “Укроборонпром” і внесення їх до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані; внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення ввезення складових для використання у виробництві продукції оборонного призначення.

Міністерству економічного розвитку і торгівлі України доручено забезпечити у місячний термін розгляд міжвідомчою координаційною комісією з питань імпортозаміщення питань імпортозаміщення металургійної продукції, підшипників спеціального призначення, електронних компонентів тощо.

Нагадаємо, 25 лютого проект ”Наші гроші з Денисом Бігусом” оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей ”товар” за змовою з керівництвом ”Укроборонпрому” продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від ”Укроборонпрому” щонайменше 250 млн грн.
Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і ”смотрящим за оборонкою”. 26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов`язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявив, що його син став заручником ”брудної роботи і брудних справ” та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ – з 2016 року. За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, про які йдеться в розслідуванні проекту ”Наші гроші з Денисом Бігусом”, становить 22 млн грн. Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі ”Кузня на Рибальському”, отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.

4 березня проект ”Наші гроші з Денисом Бігусом” оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств ”Укроборонпрому”, згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували ”відкати” за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.