Макрон звільнив главу департаменту громадського порядку поліції Парижа

Керівник департаменту громадського порядку та дорожнього руху префектури поліції Парижа (міське управління внутрішніх справ) відсторонений від посади указом президента Франції Еммануеля Макрона.

Про це повідомляється в Journal officiel de la République française.

“Декретом президента від 15 березня 2019 року припиняються повноваження глави департаменту префектури поліції щодо забезпечення громадського порядку та дорожнього руху, які виконував Ален Жибелен”, – йдеться в посланні, опублікованому в суботу. Зазначається, що Жибелен на посаді головного комісара направлений “до свого колишнього підрозділу”.

Мотиви такого рішення не вказані. Однак, як зазначає газета Le Monde, відставка поліцейського департаменту, що відповідає за забезпечення порядку на маніфестаціях, може бути пов’язана з розслідуванням стосовно екс-помічника Макрона Олександра Беналля. Останній звинуватив Жибелена в тому, що під час слухань у національних зборах Франції він збрехав щодо умов участі екс-помічника президента в операції по забезпеченню порядку на демонстрації 1 травня 2018 року. Глава департаменту заперечував, що у Беналля був дозвіл від префектури поліції на роботу разом з правоохоронцями в цей день.

У липні минулого року адміністрація президента Франції відсторонила від виконання службових обов’язків, а потім звільнила Беналля у зв’язку із звинуваченнями у побитті учасників маніфестацій 1 травня в Парижі. Зараз щодо нього за цими епізодами проводяться три незалежних розслідування. Фігурантом у цій справі проходить також співробітник охоронного агентства Венсан Краз, який був неофіційним помічником Беналля і працював на штаб-квартиру правлячої партії “Республіка на марші”. Разом з Беналля він мав відношення до затримання учасників першотравневої демонстрації.