НАБУ долучило до справи про незаконні схеми в ОПК переписку фігурантів, згадувану в журналістському розслідуванні

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) долучило до матеріалів розслідування про незаконні схеми в оборонній сфері переписку фігурантів, про яку йшлося в журналістському розслідуванні Bihus.Info.

Про це повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

“Я лише вчора одержав листа від директора НАБУ, що ці матеріали вони вирішили долучити до матеріалів провадження. Вирішили це зробити лише зараз”, – сказав Н.Холодницький у четвер увечері на телеканалі “Прямий”.

Таким чином, як наголосив керівник САП, НАБУ визнало, що ці матеріали у них були. “Де ці матеріали були два роки – має встановити ДБР, оскільки ми розпочали провадження за фактом зловживання службовим становищем керівництвом НАБУ, і за підслідністю ми передали ці матеріали до ДБР”, – розповів він.

“Я сам хочу встановити істину. Перше: чому ці матеріали (переписку) було приховано. Я вже розумію чому. Тому що там була переписка і детективів НАБУ, і керівництва НАБУ. І там була переписка не лише щодо “Укроборонпрому”, а й щодо “Укрзалізниці”, коли давали матеріали, щоб щось незначне йшло до суду, а значне, яке цікавило фігурантів, було виділене (в окреме провадження – ІФ) і тихенько померло”, – пояснив Н.Холодницький.

Раніше керівник САП заявив, що не може отримати від НАБУ матеріали про корупцію в оборонному комплексі, і допустив, що директор бюро Артем Ситник був у курсі участі його підлеглих у незаконних схемах.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань сягає щонайменше 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні О.Гладковський, який раніше був бізнес-партнером нинішнього президента країни Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” та голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, а однією з яких нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент П.Порошенку.

В оприлюдненій 4 березня серії розслідування, що ґрунтується на отриманому журналістами восени 2018 року від аноніма архіві переписки учасників угод, її автори звинувачують О.Гладковського і П.Букіна в отриманні щонайменше $30 тис. і $10 тис. під час закупівлі російських висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 із Казахстану.

У фінальній серії розслідування, оприлюдненій 11 березня, журналісти Bihus.info стверджують, що і податковій адміністрації, і військовій прокуратурі, і НАБУ було відомо про наявність незаконних схем в оборонному комплексі.

4 березня президент України Петро Порошенко звільнив О.Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО і з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю.

У середині березня директор НАБУ А.Ситник заявив, що бюро не мало всього обсягу переписки фігурантів корупційного скандалу в оборонній сфері.