Відбулося одинадцяте засідання суду щодо обвинувачення нацгвардійця Віталія Марківа

У місті Павії на півночі Італії 22 березня відбулося чергове (одинадцяте) засідання суду щодо обвинувачення нацгвардійця Віталія Марківа у причетності до загибелі італійського фоторепортера на Донбасі 24 травня 2014 року.

Як передає Радіо Свобода, суд присяжних намагався з’ясувати достовірність так званої «довідки 9 свідків захисту». Цей документ, знайдений слідчими на пропагандистському сайті «Русская весна», раніше прокурор цитував як офіційну довідку командування Нацгвардії України. Адвокати захисту вважають документ фейком.

Сьогодні версію захисту підтвердила перший свідок з України Наталія Чернолуцька, керівник юридичної служби військової частини №3066 Національної гвардії.

За її словами, під час внутрішнього розслідування з’ясувалося, що подібної довідки в Нацгвардії не видавали і її немає в реєстрі документації. Документи для внутрішнього користування у цій військовій структурі мають лише підпис офіційної особи, але не вказують адресата і не завіряються печаткою, на відміну від довідки, представленої прокурором. До того ж, прізвище командира на фіктивному документі написане з помилкою, зауважила Чернолуцька.

Аналіз правдоподібності цього паперу був важливим з огляду на легітимність свідків захисту, які повинні прибути до Італії для надання свідчень на суді.

«Для нас це засідання виявилося позитивним, бо свідок підтвердив анонімне походження документа, для нас це не є оригінал», – заявив Радіо Свобода адвокат підсудного Раффаелле Делла Валле.

На прохання захисту суддя скасувала засідання, яке планувалося на 29 березня через неготовність українських свідків-військових.

Судовий процес затягується, констатують захисники Віталія Марківа, але вони не мають наміру відмовлятися від цих важливих, на їхню думку, свідчень. Прокурор обвинувачення Андреа Дзанончеллі, зі свого боку, вважає згаданих свідків неважливими у перебігу процесу.

Суддя Анна Марія Ґатто уповноважила захисників Марківа організувати прибуття свідків-військових та, посилаючись на кримінальний кодекс Італії і міжнародні угоди, гарантувала безпеку українським свідкам.

Чергове засідання суду відбудеться 12 квітня, коли слухатимуть італійських свідків захисту: експерта з балістики та колишнього посла Італії в Україні Фабріціо Романо.

Оприлюднено також графік подальших засідань: 17 травня, 14 червня і 21 червня.

Довідка : у липні 2017 року в Італії за підозрою в причетності до вбивства на Донбасі фоторепортера Андреа Роккелі заарештували українського військового Віталія Марківа. Затриманий українець виявився заступником командира в батальйоні Нацгвардії.

6 липня в італійському містечку Павія, поблизу Мілану, розпочався судовий процес у справі Віталія Марківа, старшого сержанта Національної гвардії України, якого італійська прокуратура спочатку звинувачувала в «наданні матеріального внеску, визначального у спричиненні смерті» двох журналістів та «замаху на життя французького журналіста Вільяма Рогелона».

14 вересня в італійському місті Павія, в суді відбулося друге судове засідання у справі Віталія Марківа.

У Павії 14 грудня було заслухано п’ятьох свідків – італійських журналістів, які у той час перебували в зоні бойових дій.

18 січня, на шостому засіданні суду, що триває з липня минулого року, заслухали чотирьох свідків-правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів та апаратури, вилучених у родини загиблого Андреа Роккеллі та обвинувачуваного Віталія Марківа.

На засіданні 22 січня заслухали п’ятьох свідків звинувачення: експерта зі зброї, експерта, який аналізував рюкзак Андреа Роккеллі на наявність вибухових речовин, першого секретаря посольства Італії в Києві, комісара тюремної поліції та судмедексперта, який робив зовнішній огляд тіла А. Роккеллі.

22 лютого в суді виступив останній з 20 свідків від обвинувачення.