Маас критикує Італію за приєднання до китайської ініціативи створення нового шовкового шляху

Голова МЗС Німеччини Гайко Маас виступив з критикою приєднання Італії до китайської ініціативи створення нового шовкового шляху.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Welt am Sonntag.

“Якщо деякі держави думають, що з китайцями можна укласти хитрі угоди, то одного разу вони здивуються, коли прокинуться залежними”, – заявив він.

Пропозиції, які начебто привабливі в короткостроковій перспективі, можуть “набути гіркого присмаку” швидше, ніж здається, підкреслив Маас. Він пояснив, що Китай вивів з бідності в середній клас мільйони людей і тепер жорстко переслідує власні інтереси в глобальному масштабі. Вистояти в конкуренції з такими гігантами, як Китай і США, європейські країни можуть тільки в такому єдиному блоці, як Євросоюз, упевнений міністр.

Раніше Італія та Китай підписали меморандум про підтримку ініціативи “Один пояс, один шлях”. Італія стала першою країною з G7, яка приєдналася до створення нового шовкового шляху.

 У 2013 році Китай оголосив про нову стратегію економічного розвитку “Один пояс, один шлях”, спрямовану на створення інфраструктури і налагодження взаємозв’язків між країнами Євразії.

Стратегія передбачає створення торгового коридору для прямих постачань товарів зі Сходу на Захід через Росію і Казахстан на пільгових умовах.

Ідея нового шовкового шляху базується на прикладі Великого шовкового шляху, який у давнину був одним з найважливіших торговельних маршрутів у світі.