Франція та Німеччина заснували спільну парламентську асамблею

25 березня у Парижі почала свій перший саміт нова французько-німецька парламентська асамблея. 

Про це пише DW.

Schäuble and Ferrand shaking hands (Getty Images/AFP/K. Tribouillard)

У спільному парламентському саміті взяли участь 50 депутатів Бундестагу та 50 законодавців з нижньої палати парламенту Франції. Президент Бундестагу Вольфганг Шойбле та президент Національної Асамблеї Річард Ферран підписали акт про заснування нового формату співпраці.

Шойбле заявив, що він “підкреслює наше зобов’язання закріпити співробітництво в європейському контексті”.

“Німеччина і Франція несуть особливу відповідальність за Європу”, – сказав президент Бундестагу, додавши, що нова асамблея “не зашкодить та не скасує суверенітету будь-якої нації”.

Ферран назвав засідання в понеділок “історичним днем”. Асамблея збиратиметься двічі на рік. Вона ухвалюватиме спільні резолюції до Національної Асамблеї та Бундестагу, які не матимуть зобов’язувальної юридичної сили.

У січні Париж і Берлін оновили Елісейську угоду – післявоєнний пакт про примирення 1963 року – підписавши новий договір в Аахені.

Аахенський договір має на меті посилити транскордонне співробітництво вздовж 450-кілометрового кордону країн, а також покращити координацію між двома країнами, коли йдеться про вирішення таких міжнародних проблем, як зміна клімату та тероризм.

У Аахенський договорі Німеччина і Франція, крім іншого, зобов’язуються просуватися в бік зближення своїх цілей і стратегій в сфері оборони. У вузьких політичних колах Парижа і Берліна вже давно задаються питанням, чи зможе Франція внести свій ядерний потенціал в німецько-французьке співробітництво – і якщо так, то яким чином.