Саудівська Аравія засудила визнання США Голанських висот ізраїльськими

Саудівська Аравія рішуче відкидає і засуджує рішення адміністрації США визнати суверенітет над Голанськими висотами за Ізраїлем, який окупував їх в ході війни з арабськими країнами в 1967 році, йдеться в повідомленні МЗС Саудівської Аравії в Twitter.

Президент США Дональд Трамп в понеділок підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами в ході зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Раніше рішення президента Трампа засудили інші країни Перської затоки – Катар і Кувейт.

“Позиція Саудівської Аравії щодо Голанських висот не змінювалася. Це окуповані арабські сирійські території згідно з міжнародними рішенням, прийнятим у зв’язку з цим, і всі спроби нав’язати іншу реальність насправді нічого не змінять”, – наголошується в повідомленні.

Ер-Ріяд підкреслив, що рішення американської адміністрації є явним порушенням статуту ООН і принципів міжнародного права, а також резолюцій РБ ООН, прийнятих у цьому зв’язку”.

На переконання королівства, це рішення буде мати серйозні негативні наслідки для мирного врегулювання на Близькому Сході, безпеки і стабільності регіону.
Належали Сирії Голани були захоплені Ізраїлем в ході Шестиденної війни в 1967 році. Ізраїльський парламент прийняв закон, яким в односторонньому порядку був проголошений суверенітет єврейської держави над висотами. Однак у 1981 році Рада Безпеки ООН у своїй резолюції визнала дії Ізраїлю недійсними.