Могеріні заявила, що ЄС продовжить підтримувати мирний процес в Афганістані

Європейський союз продовжить докладати зусиль з підтримання миру в Афганістані.

Про це у вівторок заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні під час прес-конференції з афганським президентом Ашрафом Гані, яка пройшла в Кабулі.

“Умови для світу в Афганістані були створені, і афганці в цьому процесі повинні просунутися вперед”, – наводить телеканал TOLO News слова Могеріні. Вона також зазначила, що для цього “необхідно встановити режим припинення вогню”. Могеріні підкреслила, що “ЄС продовжить підтримувати світ в Афганістані”.

Крім того, верховний представник ЄС заявила, що афганські жінки повинні брати участь у міжафганському врегулюванні. “В афганському мирному процесі жінки відіграють важливу роль, і жодна мирна угода не може тривати без участі жінки. Жінки повинні бути частиною мирного процесу під керівництвом Афганістану”, – зазначила Могеріні.

У свою чергу, президент Афганістану заявив, що всеафганська Асамблея Лойя Джирга “надасть афганцям можливість прийняти рішення про своє майбутнє”.

29 квітня відбудеться всеафганська Асамблея найбільш авторитетних діячів Лойя Джирга. У зборах старійшин племен і видатних військово-політичних діячів країни візьмуть участь близько 2000 осіб з усіх провінцій, племен і народів Афганістану. Серед делегатів 30% становитимуть жінки. Повідомлялося, що головною метою заходу є досягнення національного консенсусу щодо механізму переговорів та визначення основних напрямків для досягнення миру з радикальним рухом “Талібан”.