Український активіст Володимир Балух перебуває в ізоляторі російської Твері – адвокат

Український активіст Володимир Балух зараз перебуває в Слідчому ізоляторі № 1 в російській Твері.

Про це «Кримській правозахисній групі» повідомив кримський адвокат Тарас Омельченко.

За інформацією захисника, Балух досі не розподілений в колонію. На думку адвокатів і правозахисників, політв’язня відправлять до виправної колонії №4 міста Торжок.

13 березня російська журналістка і громадський активіст Вікторія Івлєва повідомила, що етапований з анексованого Криму засуджений український активіст Володимир Балух «знайшовся» в російському Ярославлі.

28 лютого адвокат Балуха Ольга Дінзе повідомила, що, за її інформацією, українського активіста етапують в одну з колоній загального режиму Тверської області Росії. Однак вона не знає, до якої саме колонії перевели Балуха. Також адвокат повідомила, що колонії Тверській області відомі випадками суворого поводження з ув’язненими.

Публічних коментарів ФСВП Росії з приводу умов і місця майбутнього утримання Балуха немає.

Кримська правозахисна група повідомляла, що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували до Краснодара в сусідній Росії «голодним і без речей».

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова стверджує, що етапування засудженого в Криму Балуха до російської колонії триватиме близько місяця.

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відмовив захисту українського активіста Володимира Балуха в перерахунку терміну його покарання. Суд засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії та штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень) за сукупністю двох кримінальних справ.

Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня 2018 року. Після місяця повної відмови ув’язненого від прийому їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом), що підтримувало «балансування на нульовій позначці».

Пізніше засуджений український активіст вирішив тимчасово припинити голодування. За словами адвокатів, у Балуха після більш ніж 200 днів голодування погіршилося здоров’я.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в’язнем. На думку правозахисників, приводом для переслідування активіста могла стати встановлена ним на власному домі табличка «Вулиця Героїв Небесної сотні, 18».