В Україні планують ввести жорсткий техогляд для вантажівок і автобусів

З 1 травня в Україні змінюються правила техобслуговування для комерційного транспорту. Вантажо- і пасажироперевізників перевірятимуть жорсткіше.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Найголовніше, що додається перелік обов’язкових полів, які заповнюються за результатами проходження технічного контролю. Тобто тепер буде більш детальна перевірка.

Більше того: вже в 2020 році в МВС планують повернути технічне обслуговування для всіх учасників руху.

Також в 2019 році можуть змінитися правила отримання та заміни водійських прав. Найбільше змін для двоколісного транспорту. Категорію “А” розділять на чотири підкатегорії – в залежності від потужності двоколісного. Документи доведеться отримувати і тим, хто керує електробайками.

Справа в тому, що технології настільки жваво розвиваються, що є байки та електричні велосипеди, які рухаються зі швидкістю 70-80 км/год. При цьому їздять на них навіть підлітки, які можуть спровокувати ДТП просто тому, що зовсім не знають правил дорожнього руху.

Так, у планах скорочення терміну дії прав від 30 до 15 років. Для водіїв автобусів і вантажівок цей термін – 5 років. Також якщо людина складатиме практичний іспит на автоматичній коробці передач, – не зможете сісти за кермо механіки, адже в правах буде спеціальна відмітка. Але все це в майбутньому. Поки що це лише плани.

У МВС сподіваються, що вже навесні 2019-го, до початку депутатських канікул, законопроект ухвалять у першому читанні. А ухвалити його в цілому зможуть восени – до парламентських виборів.