Міжнародні спостерігачі закликали Зеленського і Порошенка до дебатів

Перший тур виборів президента України, що відбувся 31 березня, проводився прозоро й ефективно, переважно відповідно до українських законів і міжнародних стандартів, а незначні порушення не вплинули на результати волевиявлення громадян.

Про це у вівторок, 2 квітня, заявили у міжнародній місії ENEMO зі спостереження за проведенням виборів.

“Український народ, на нашу думку, має пишатися цими виборами, тому що вони були насправді вільними і конкурентними і те, як вони були проведені, показує, що Україна рухається в правильному напрямі”, – сказав голова місії ENEMO Златко Вуйович на прес-конференції у вівторок у Києві.

Спостерігачі ENEMO також переконані, що Центральна виборча комісія України (ЦВК) діяла під час першого туру виборів професійно та відповідно до свого мандата. “ЦВК діяла відповідно до свого мандата професійно та колегіально”, – цитує агенція “Інтерфакс-Україна” повідомлення міжнародної місії. Також спостерігачі зазначили, що офіційні засідання ЦВК зазвичай були відкритими для уповноважених осіб.

Водночас в ENEMO повідомили, що “ЦВК поставила під сумнів право зареєстрованих українських спостерігачів бути присутніми на сесіях ЦВК” і поскаржились, що у Центрвиборчкомі відсутній загальнодоступний реєстр скарг, через що недоступний зміст скарг і запитів.

Також в ENEMO наголосили, що дебати між кандидатами в президенти України, які вийшли до другого туру, надзвичайно важливі для передвиборчої кампанії. “Важливість дебатів складно переоцінити, незважаючи на їх відсутність перед першим туром, кампанія все-таки була конкурентною. Ми закликаємо і наголошуємо, що дебати перед другим туром надзвичайно важливі для передвиборчої кампанії”, – сказав експерт місії ENEMO з питань виборів П’єр Петьє на прес-конференції в Києві.

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) була другою за кількістю серед міжнародних спостерігачів на виборах в Україні. Від неї за виборами спостерігали 373 особи.

Раніше, радник Зеленського заявив, що не бачить сенсу в проведенні теледебатів з Порошенком.

Чинний глава держави Петро Порошенко виступив за проведення дебатів кандидатів в президенти перед другим туром виборів.

У свою чергу, кандидат у президенти України, шоумен Володимир Зеленський заявив, що готовий прийти на дебати з нинішнім президентом Петром Порошенком.

“Я готовий. Я відкрита людина, я готовий до будь-якого інтерв’ю. В мене дуже мало часу в житті”, – сказав В.Зеленський на брифінгу в штабі в Києві, відповідаючи на запитання про те, чи готовий він вийти на дебати з П.Порошенком.

За підсумками опрацювання 99,02% протоколів, у першому турі виборів президента Володимир Зеленський набирає 30,23% голосів, а Петро Порошенко – 15,92%.