Антимонопольний комітет оштрафував 22 компанії-постачальника харчів для армії на 869 млн грн

Антимонопольний комітет наклав 869,26 мільйона гривень штрафів на 22 компанії, які постачають харчі для потреб Міністерства оборони України. Компанії підозрюють у ринковій змові.

Про це повідомила державна уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська.

Загалом антимонопольний комітет вів розслідування проти 24 компаній.

«Учасниками зазначених тендерів було відкликано більше 70 тендерних пропозицій, не дивлячись на те, що пропозиції останніх були найбільш економічно вигідними та могли були б бути визначені переможцями замовником. За наслідком відкликання більш економічно вигідних пропозиції переможцями були визнані компанії з більшою ціною (в тому числі перемоги отримали компанії, які займали більш ніж десяту позицію в рейтингу по вартості пропозиції)», — повідомила Загребельська.

Тобто, компанії увійшли у змову. Вони всі разом брали участь у закупівлях, однак, коли тендер Міноборони завершувався, компанії, які надавали дешевші пропозиції, знімалися з тендеру на користь більш дорогих, чим завдали державі збитків.

В Антимонопольному комітеті зазначають, що деякі з оштрафованих компаній мають спільну адресу реєстрації та спільних працівників. Також вони використовували спільні IP-адреси, а своїми представниками назначали одних і тих самих людей. Це свідчить про те, що компанії здійснювали фіктивну діяльність для того, аби заробляти на тендерах, почергово відкликаючи більш дешеві пропозиції на користь більш дорогих.

28 грудня Антимонопольний комітет ухвалив рішення, що компанія «ДТЕК» не зловживає монопольним становищем на ринку виробництва енергії в Україні. Таким чином, компанію не оштрафували.

11 березня Bihus.Info оприлюднив останню частину розслідування про корупцію в оборонці, згідно з якою група осіб вела переговори про передачу хабара правоохоронцям за те, щоб вони не проводили розслідування та не притягали нікого до відповідальності за незаконні дії між компанією Оптимаспецдеталь та підприємствами Укроборонпрому під час укладання й виконання договорів щодо поставок військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній.

25 лютого програма «Наші гроші з Денисом Бігусом»випустила першу частину розслідування, у якій йдеться, що син заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського — Ігор є учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі України. Олег Гладковський, своєю чергою, є близьким другом президента Петра Порошенка. За даними розслідувачів, керівництво концерну Укроборонпром знало про шахрайські оборудки й давало на них згоду.

Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку фактів з розслідування програми «Наші гроші» та попросив тимчасово зупинити його повноваження на посаді. Порошенко його відсторонення підтримав, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Громадське ТВ