G7 закликали Росію звільнити українських моряків та посилюють кібербезпеку

Глави МЗС країн G7 закликали Росію звільнити українських моряків, які 25 листопада 2018 року були силою захоплені поблизу Керченської протоки.

“Ми закликаємо Росію відпустити затриманих членів екіпажу, повернути кораблі і не перешкоджати проходженню суден через Керченську протоку”, – йдеться в комюніке, поширеному за підсумками зустрічі міністрів у Франції.

“Немає виправдання застосування Росією військової сили проти українських кораблів та персоналу. Ми закликаємо до стриманості, належної поваги міжнародного права і запобігання подальшої ескалації”, – підкреслюється в документі, передає Інтерфакс.

Також міністри закордонних справ країн G7 висловили крайню стурбованість складними з точки зору безпеки обставинами і гуманітарною ситуацією на Донбасі.

“Ми переконані в тому, що єдиний вихід досягнення мирного та сталого врегулювання конфлікту може бути тільки за допомогою повної імплементації обома сторонами їх зобов’язань у рамках “мінських угод” з метою відновлення територіальної цілісності України”, – йдеться в документі.

Крім того, в комюніке сімки підкреслюється, що “економічні санкції можуть бути зняті, якщо Росія повністю виконає ці домовленості, але ми також готові зробити подальші обмежувальні заходи, якщо дії Росії цього вимагатимуть”.

Також країни G7 мають намір посилити боротьбу проти низки загроз, що виходять, на їхню думку, від РФ у кіберпросторі та інших сферах, йдеться в спільному комюніке, опублікованому за підсумками зустрічі глав зовнішньополітичних відомств цього об’єднання.

“Ми продовжимо посилювати наші можливості для того, щоб протистояти … загрозам з боку Росії – в кіберпросторі, сфері стратегічної комунікації та стосовно контррозвідки”, – наголошується в документі.

Глави дипвідомств країн “сімки” критикують РФ за дії, які дестабілізують ситуацію на світовій арені, зокрема – за “втручання в роботу демократичних систем інших держав”.

“Ми закликаємо Росію виконувати свої міжнародні зобов’язання, а також – зобов’язання постійного члена РБ ООН. Росія повинна підтримувати мир у всьому світі і дотримуватися рішення щодо збройових ембарго”, – підкреслюється в комюніке.

Водночас, міністри висловлюють готовність працювати з РФ “над пошуком рішень регіональних криз і глобальних викликів”.