Нормандський формат себе виправдав, і він має бути продовжений – зустріч Порошенка та Меркель

Президент України Петро Порошенко обговорив з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель питання продовження роботи Нормандського формату для припинення російської агресії проти України, звільнення українських заручників та імплементації Мінських домовленостей.

Про це Глава держави повідомив під час зустрічі з представниками засобів масової інформації за підсумками переговорів з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає прес-служба Глави держави.

«Я хочу подякувати пані Канцлеру. Ми сьогодні обговорювали на нашій зустрічі це питання», – сказав Петро Порошенко.

«Одразу ж після президентських виборів, я готовий буду за підтримки і пані Канцлера, і пана Президента Макрона ініціювати саміт у Нормандському форматі для того, щоб не втрачати жодного дня і обговорити на саміті Нормандського формату і звільнення заручників, і звільнення українських військовополонених. І обговорити формат місії миротворців, «блакитних шоломів» ООН. І імплементацію Мінських домовленостей, включно і з безпековим, і з політичним форматом», – сказав Президент України і подякував Канцлеру Німеччини за підтримку цих пропозицій.

В свою чергу, Ангела Меркель підкреслила: «Я вважаю, що цей формат себе повністю виправдав».

«Що стосується комбінації з трьохсторонньою контактною групою, я вважаю, що нам потрібно далі працювати в цьому форматі. Це не є формат, який виключає інші», – сказала Канцлер Німеччини. Вона додала, що в питаннях Нормандського формату в ЄС завжди тісно співпрацювали зі США.

«Цей формат себе виправдав за цих надзвичайно непростих умов. Я думаю, його потрібно продовжити», – сказала Ангела Меркель.