Порошенко наголосив, що має чітку амбіцію – щоб Україна пройшла шлях до членства в ЄС та НАТО

Президент України Петро Порошенко наголосив, що має чітку амбіцію – щоб Україна пройшла шлях до членства в Європейському Союзі та Північноатлантичний альянсі.

Про це Глава держави сказав під час зустрічі з представниками засобів масової інформації за підсумками переговорів з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Глава держави зазначив, що Канцлер Німеччини Ангела Меркель мала нагоду 1 листопада минулого року на власні очі побачити, як позитивно Україна змінилась за останні п’ять років.

«За цей час Україна продемонструвала, що здатна, готова і бажає до більш поглибленої співпраці з ЄС і буде робити все можливе, щоб відповідати тим критеріям, які згодом дадуть можливість нашій країні, нашій нації повернутися в родину європейських народів», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що за його ініціативою Верховна Рада України внесла зміни до Конституції щодо прагнення вступу до ЄС і НАТО.

«Моя амбіція – абсолютна чітка: ми маємо пройти шлях членства в ЄС та НАТО до кінця. Сьогодні, на моє глибоке переконання, це є єдина ефективна інституція, яка здатна забезпечити і безпеку держави, і добробут, забезпечити верховенство права, демократію і свободу», – сказав він.

«Українцям у ці непрості роки довелось важко, але ми це витримали. Витримали, в тому числі і за допомогою наших партнерів з Німеччини. Ми отримали впевненість, що Україна рухається правильним шляхом», – зауважив Президент.

Петро Порошенко також відзначив, що армія України вийшла на новий рівень. «Співпраця з союзниками по НАТО показує, що українські військові швидко вчаться, готові боронити безпеку всього європейського континенту від можливих агресивних дій Кремля», – сказав він. Президент подякував пані Канцлеру за можливість реабілітації українських військових у шпиталях Німеччини, в клініках німецького Бундесверу. «Вони дуже цінують цю підтримку і це позиція справжнього друга і партнера. Цього тижня у Берліні перебуває група українських військовослужбовців на щорічному семінарі, який є черговим доказом поглиблення співпраці України та Німеччини в оборонній сфері», – зауважив Глава держави.

Окремо Президент звернув увагу на зростання товарообігу за 2018 рік з Німеччиною на 13%, також зростає товарообіг і з ЄС. «Німецькі інвестори впевнено себе почувають на українській території. Зростають інвестиції в Україну. Домовлено про велику кількість партнерських проектів, коли використовуючи рішуче покращення інвестиційного клімату в Україні ми сьогодні маємо додаткові німецькі інвестиції у сфері економіки, машинобудування, сільського господарства, ІТ, науки і освіти», – сказав він.

У свою чергу, Канцлер Німеччини Ангела Меркель розповіла, що під час сьогоднішніх переговорів обговорювалися можливості для розвитку відносин України з Європейським Союзом. «Угода про асоціацію вже нам принесла багато досягнень. ЄС показав цим свою реакцію на анексію Криму, на захоплення території на сході України. Підтримав Україну і ця угода надала величезні можливості», – зауважила вона.

Джерело: Адміністрація Президента