Соціал-демократи лідирують на парламентських виборах у Фінляндії після підрахунку 50% голосів

Опозиційна Соціал-демократична партія лідирує на парламентських виборах у Фінляндії після підрахунку 51,3% бюлетенів, набираючи 18,7% голосів виборців.

Про це повідомило в неділю міністерство юстиції країни.

На другому місці Національна коаліційна партія з 16,4%, на третьому – опозиційні “Справжні фіни” з 15,9%. За ними – правлячий “Фінляндський центр” з 15,7%.

У решти партій – менше 10% голосів: опозиційні “Лівий союз” набирає 8,6%, Шведська народна партія – 4,8%, Християнська демократична партія – 4,4%. Урядова “Синє майбутнє” набирає 0,9% голосів.

За підсумками виборів буде визначено склад 200-місцевого однопалатного парламенту країни, сформований новий уряд і призначений прем’єр-міністр. Всього фіни вибирали з майже 2,5 тис. кандидатів від 19 партій.

Попередні вибори пройшли навесні 2015 року. За їх підсумками було сформовано трипартійний уряд у складі “Фінляндського центру”, Національної коаліційної партії і “Справжніх фінів”. У 2017 році в результаті внутріпартійного розколу “Справжні фіни” перейшли в опозицію, що відокремилося від них “Синє майбутнє” залишилося у складі кабміну.