Нардепи пропонують ВРУ встановити штрафи за погрози і напади на вчителів

Верховній Раді пропонують встановити штрафи за погроз вчителям, викладачам чи науковцям до 10200 грн, за напади на них – до 20400 грн, а також відповідальність за вживання алкоголю або наркотиків у закладах освіти.

Відповідний законопроект № 10214 зареєстрували 26 народних депутатів на чолі із представником БПП, головою комітету з питань науки й освіти Олександром Співаковським.

У пояснювальній записці навели низку прикладів булінгу проти вчителів і нападів на представників освітньої галузі. Автори законопроекту стверджують, що це стало “наслідком безправ’я вчителів”. Окремо виділили проблему розпиття алкоголю чи вживання наркотиків на території закладів освіти.

В Адмінкодексі пропонують передбачити дві нові статті.

Так, за погрозу, образу, переслідування вчителів, викладачів та науковців (у тому числі в Інтернеті) пропонують встановити штраф 5100 грн. Якщо порушувала група осіб або повторно протягом року – 10200 грн.

Фізичне насильство, що не спричинило тілесні ушкодження вчителю, викладачу та науковцю, внаслідок чого могла чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого може стати приводом для штрафу 10200 грн. Якщо йдеться про групу нападників або повторне порушення протягом року – 20400 грн.

Якщо порушували школярі до 16 років – штраф накладатимуть на батьків.

Вживання алкоголю чи наркотиків у закладах освіти пропонують карати штрафом у сумі 10200 грн, а вдруге протягом року – штрафом в обсязі 20400 грн.

Окрім того, у законі про освіту мають намір уточнити, що вчителі, викладачі, науковці мають право на повагу до своєї особистості, честі й гідності, справедливе і шанобливе ставлення з боку учасників освітнього процесу та інших осіб.

16 січня поточного року батько одного із учнів побив вчителя фізкультури у київському ліцеї № 157. У бійку вилився конфлікт через те, що вчитель зробив зауваження учню. Вчитель фізкультури потрапив до лікарні із травмами голови та розривом легені. Нападника відправили під нічний домашній арешт. Йому оголошено підозру за ч. 1 ст. 121 КК України “Умисне тілесне ушкодження”.

Після цього випадку українські вчителі звернулися з відкритим закликом до Верховної Ради – ухвалити і впровадити ефективний механізм захисту прав та інтересів працівників освіти, в тому числі від неправомірних дій з боку батьків та учнів.