США можуть посилити візовий режим щодо деяких країн

Американська адміністрація в рамках боротьби з нелегальною міграцією розглядає можливість введення обмежувальних заходів стосовно країн, громадяни яких перевищують терміни перебування на території США за короткостроковою візою.

Про це повідомило у вівторок агентство Associated Press (AP) з посиланням на джерела.

За їхніми даними, американська влада розглядає різні варіанти боротьби з нелегалами. Так, наприклад, в їх числі просувається президентом США Дональдом Трампом ідея закриття південного кордону США. За словами джерел AP, обговорюються і менш радикальні варіанти, такі як внесення в міграційне законодавство змін, спрямованих на припинення прострочень по візі.

Агентство зазначає, що співробітників прикордонних служб можуть, в свою чергу, зобов’язати проводити більш ретельні співбесіди з громадянами інших країн, які в’їжджають на територію США, мета яких – виявити, чи є у них вагомі причини не повертатися на батьківщину. Як варіант тиску розглядається також можливість обмеження грошових переказів особами, які нелегально перебувають у США, а також посилення контролю над використанням ними соціальних благ, призначених для малозабезпечених верств суспільства.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомляла про те, що в числі країн, громадяни яких найчастіше перевищують дозволені терміни перебування в США по візі, числяться Нігерія, Еритрея, Ліберія, Чад і Сьєрра-Леоне. У їх відношенні американська влада розглядає можливість скорочення законного строку перебування на території Сполучених Штатів, а також ускладнення процесу отримання візи.

9 листопада 2018 року Трамп підписав указ, який наказує відмовляти в наданні притулку іноземним громадянам, які нелегально перетинають кордон з Мексикою. Підставою для Указу названа необхідність зупинити всі рухомі в бік США каравани мігрантів. В даний час на американо-мексиканському кордоні знаходяться близько 5 тис. військовослужбовців, які надають підтримку прикордонним службам США. Білий дім дозволив їм застосовувати силу і в разі необхідності захищати співробітників державних органів від можливих нападів мігрантів.