Париж організовує міжнародний конкурс для відтворення шпиля Нотр-Дама

Прем’єр Франції Едуар Філіп заявив про організацію міжнародного конкурсу серед архітекторів для відновлення шпиля собору Паризької Богоматері, зруйнованого пожежею.

“Міжнародний архітектурний конкурс для відновлення шпиля собору Нотр-Дама буде організовано”, – сказав глава французького кабміну після засідання ради міністрів у середу.

Найбільша в історії пожежа в соборі Паризької Богоматері сталася ввечері в понеділок. Обрушився шпиль собору, полум’ям була охоплена несуча конструкція. Як повідомили пожежники, структура Нотр-Дама і головні твори мистецтва, також як і зберігалися в соборі реліквії, вціліли. За даними французьких ЗМІ, пожежа може бути пов’язано з реставраційними роботами. Прокуратура відкрила розслідування у зв’язку з ненавмисним заподіянням шкоди при загорянні. Як заявив прокурор республіки, пожежа в соборі не була навмисною, пріоритетна версія – випадковий характер загоряння. Свою допомогу у відновленні собору та зборі коштів на його реставрацію запропонували міжнародні організації та великі компанії.
Президент Франції Еммануель Макрон у своєму зверненні до нації заявив про намір провести реконструкцію собору за п’ять років.