У ніч з 25 на 26 квітня 2019 року в покинутому місті енергетиків Прип’ять запалять 33 свічки

Через 33 роки після аварії 1986-го Прип’ять знову оживе… У ніч з 25 на 26 квітня 2019 року в покинутому місті енергетиків Прип’ять запалять 33 свічки у рамках міжнародного флешмобу «Chornobyl.33. Запали свою свічку».

Координатор акції Олександр Сирота: «У ніч з 25 на 26 квітня о 01:24, в момент вибуху на Чорнобильській АЕС, в покинутому місті енергетиків Прип’ять ми запалимо 33 свічки в пам’ять про людей, яких з нами більше нема, в пам’ять про дітей, живих і ненароджених, в пам’ять про те, що найбільша техногенна катастрофа сталася саме тут…

Пропонуємо, де б ви не жили і ким би не були, долучитися до нашої акції, якщо для Вас ця дата означає те саме, що і для нас».

У квітні 2018 року акція-флешмоб «Chornobyl.32. Запали свою свічку» вперше пройшла у місті Прип’ять, за сприянням Державного агентства з управління Чорнобильською зоною відчуження. Тоді запалили 32 свічки, також, неочікувано для більшості учасників акції, світло з’явилось и в будинках навколо.

Символічно, що саме під час першого флешмобу, саме у цьому місці відбулась презентація короткометражного фільму-постсимфонії «Арка», який було повністю знято на території Чорнобильської зони відчуження. Фільм зібрав нагороди та номінації по всьому світу. В основу фільму лягла історія хлопчика, що виріс в Прип’яті, музика, що була спеціально написана для фільму, і кадри кінохроніки. А вдень 26 квітня фільм було презентовано на усіх провідних телеканалах країни та під час багатотисячного концерту ZonaНатхнення на Поштовій площі у Києві, за участі гурту Onuka та Микити Рубченко у супроводі оркестру НАОНІ.

Автор ідеї і продюсер фільму – Ірина Ніколаєнко була серед тих, хто запалював свічки в Прип’яті під час першого флешмобу у 2018му: «Спогади про акцію «Chornobyl.32» викликають мурашки по шкірі: по-перше, Прип’ять стала першим містом показу в день офіційної української прем’єри мого фільму «Арка», і пост-симфонія звучала під палаючі свічки… по-друге, організатори запалили вогні у вікнах покинутих будинків мертвого міста… І це справило на всіх незабутнє враження!»

Тут можна побачити, як це було у минулому році https://youtu.be/-Xe469VMjF0 та переглянути фільм «Арка» https://youtu.be/hvDHH11eMxk

Цього року свічки у Прип’яті запалять 33 людини – колишні мешканці міста, ліквідатори, співробітники зони відчуження, діячі культури, журналісти та представники громадськості. До міжнародного флешмобу долучаться учасники у інших містах та країнах: у рамках акції заплановано інтернет-включення з людьми з різних куточків світу, які передадуть у прямому ефірі свої звернення зі словами підтримки.

У планах організаторів – зробити акцію пам’яті щорічною, а місто Прип’ять – її офіційним місцем проведення.