Китай висловив протест США за плановані поставки зброї Тайваню

Китайська влада висловлює рішучий протест у зв’язку з планами Сполучених Штатів продати острову Тайвань велику партію зброї і боєприпасів на суму $500 млн.

Про це заявив у середу офіційний представник Міноборони КНР У Цянь.

“Держдепартамент схвалив цей проект 15 квітня і повідомив про нього Конгрес. Збройні сили Китаю висловлюють з цього приводу рішучий протест і вже направили американській стороні серйозне подання”, – йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі WeChat.

У ньому підкреслюється, що Тайвань – невіддільна частина КНР, і Пекін рішуче проти будь-яких збройових поставок острову від якої б то не було країни світу. “Ми проти того, щоб будь-яка держава підтримувала з Тайванем міжармійські контакти. США серйозно порушують принцип “одного Китаю” …, втручаються у внутрішні справи КНР, завдають шкоди нашим інтересам щодо забезпечення національної безпеки і захисту суверенітету”, – заявив у Цянь.

Представник Міноборони нагадав, що подібними діями Вашингтон завдає удару по співпраці між ЗС двох країн, дестабілізуючи ситуацію в регіоні.

“Сполучені Штати повинні негайно припинити реалізацію цього проекту з продажу зброї Тайваню, перестати підтримувати з ним будь-які контакти з даного питання”, – підсумував він.

Тайвань з 1949 року управляється власною адміністрацією і, згідно з офіційною позицією КНР, підтримуваною більшістю країн світу, в тому числі Росією, вважається однією з провінцій Китаю. У 1992 році на зустрічі в Гонконзі між Пекіном і Тайбеєм був досягнутий консенсус, відповідно до якого визнається існування тільки однієї китайської держави в світі. Нинішня глава адміністрації острова – противниця курсу на зближення з КНР і відмовляється визнавати основоположний принцип “одного Китаю”, який служить передумовою для діалогу. Це загальмувало процес зближення між материком і Тайванем.