Саакашвілі назвав терміни повернення в Грузію

Колишній президент Грузії, екс-губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі заявив, що збирається повернутися в Грузію через місяць або три місяці.

“Місяць або три місяці”, – сказав Саакашвілі в інтерв’ю телевізійної служби новин (ТСН) на каналі 1+1 у відповідь на питання про те, як скоро він планує повернутися в Грузію.

Саакашвілі залишив Грузію в 2013 році, де проти нього порушили ряд кримінальних справ, за деякими з них він був заочно засуджений на тюремні терміни. Навесні 2015 року Саакашвілі прийшов в українську політику, коли був тоді президентом України Петро Порошенко, який призначив його губернатором Одеської області, перед цим надавши громадянство. Проте вже в листопаді 2016 року Порошенко звільнив Саакашвілі, заявивши, що він не тільки не виконав обіцянки щодо розвитку регіону, а й значно погіршив економічні показники області.

Наприкінці липня 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Пізніше Саакашвілі подав скаргу на це рішення в суд, вона досі не розглянута. Прикордонники в лютому 2018 року вислали Саакашвілі до Польщі, з території якої він восени 2017 року потрапив в Україну, прорвавши кордони прикордонників і правоохоронців. Прикордонна служба України заборонила Саакашвілі в’їзд в країну до 2021 року.