КСУ виніс рішення щодо пенсії за вислугу років

Конституційний суд України розглянув подання 45 депутатів парламенту і визнав мінімально необхідний вік для нарахування пенсії за вислугу років неконституційною вимогою.

Про це повідомила прес-служба суду.

Засідання КСУ відбулося 4 червня. Депутати Верховної Ради запропонували розглянути на відповідність Конституції встановлений у законі мінімальний вік для отримання пенсії за вислугу років.

Так, працівники льотного і льотно-випробувального складу повинні були досягти 50 років, щоб мати право отримати пенсію за вислугу років. А працівники освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та артисти могли претендувати на неї після досягнення 55 років.

Закон встановлює, що пенсія за вислугу років в Україні може бути встановлена ​​окремим категоріям громадян. До неї входять працівники, які через професійну діяльність втрачають працездатність або придатність до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Тобто у зазначеній нормі йдеться про роботи, які мають безпосередній вплив на здоров’я працівника та можуть призвести до втрати професійної працездатності.

Повідомляється, що втрата професійної працездатності або придатності не пов’язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.