Ципрас пригрозив Туреччині санкціями Євросоюзу

Євросоюз може прийняти санкції проти Туреччини в разі порушення суверенних прав Греції і Кіпру, заявив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас після позачергового засідання урядової ради у закордонних справах і оборони.

Ципрас повідомив, що провів засідання у зв’язку з провокаціями Туреччини у виключній економічній зоні Кіпру, де Анкара веде геологорозвідку.

“Перше, що я хочу сказати, це те, що всі греки повинні відчувати себе в цілковитій безпеці. Турецька провокація і порушення Туреччиною міжнародного права – це ознака не сили, а слабкості”,- йдеться в заяві Ципраса, яку поширила прес-служба прем’єра.

За його словами, Греція – сильна країна, і останнім часом їй вдалося сформувати міжнародні союзи та альянси сильніші, ніж раніше.

Ципрас заявив, що позиція Греції та Кіпру була підтверджена послідовними рішеннями саміту Євросоюзу, який однозначно засуджує порушення міжнародного права і провокації Туреччини. Він повідомив, що поговорив з президентом Кіпру Нікосос Анастасіадісом, щоб узгодити кроки країн на дипломатичному рівні в рамках Європейського союзу.

“І ми погодилися в найближчі час перейти до підготовки грунту для того, щоб наступного тижня саміт ЄС прийняв відповідні рішення. Прийняв і санкції проти Туреччини, якщо буде підтверджено, що вона провела буріння у винятковій економічній зоні Кіпру”,- заявив Ципрас.

Він повторив, що греки повинні відчувати себе в цілковитій безпеці.

“Ми хочемо направити послання про те, що кожен, хто порушує суверенні права Греції, хто порушує суверенні права Республіки Кіпр, яка є державою-членом ЄС, хто порушує міжнародне право в регіоні, повинен знати, що це буде мати наслідки”,- сказав прем’єр Греції.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив напередодні, що Туреччина веде розробку родовищ вуглеводнів у східній частині Середземного моря відповідно до міжнародного права і продовжить відстоювати права турків-кипритів на розпорядження природними багатствами острова.

На шельфі і у виключній економічній зоні (ІЕЗ) Кіпру знайдені родовища газу. Туреччина вважає, що має право на природні багатства в регіоні. Зараз в районі знаходиться бурова установка “Фатіх”, очікується також прибуття судна “Явуз”. МЗС Греції зажадав від Туреччини припинити буріння в цій зоні.