Зеленський виступив проти повернення РФ в ПАРЄ

Президент України Володимир Зеленський виступив проти повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це він заявив у понеділок на брифінгу в Парижі за підсумками переговорів з президентом Франції Емманюелем Макроном.

“Росія не виконала нічого з того, що повинна була виконати. Для повернення Росії в ПАРЄ не зроблено ніяких кроків”, – сказав він.

У понеділок Зеленський провів майже двогодинні переговори з главою Франції, під час яких сторони обговорили ситуацію в Донбасі, кроки щодо активізації роботи “нормандської четвірки” (Росія, Франція, Німеччина, Україна), економічне співробітництво двох країн і ряд інших тем.

Нагадаємо, в 2014 році на квітневій сесії, ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв`язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (з 47 країн – членів Ради Європи) виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури запровадження санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо Асамблея.

Українська делегація просить Зеленського доручити Міністерству закордонних справ України вжити необхідних заходів для недопущення повернення делегації РФ у ПАРЄ.