ЄСПЛ зобов`язав Україну виплатити по 22,6 тис. євро чотирьом харків`янам, які постраждали під час захисту парку

Європейський суд з прав людини зобов`язав Україну виплатити по 22,6 тис. євро чотирьом харків`янам, які у 2010 році постраждали під час захисту парку культури і відпочинку ім. Горького, де планували вирубати дерева.

Про це йдеться у рішенні на сайті суду у справі ”Чернега та інші проти України”.

Зазначається, що до суду звернулися 11 громадян України, які проживають у Харкові. Усі вони у травні, червні і липні 2010 року брали участь в акціях протесту проти вирубки дерев у парку імені Горького в Харкові. Дерева хотіли вирубати, щоб побудувати дорогу.

Вони стверджували, що під час акцій влада порушила їхні права, зокрема положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо заборони катувань, права на справедливий суд і права на мирні зібрання.

Своєю чергою суд одноголосно постановив, що було порушено ст. 6 п. 1 Конвенції (право на справедливий суд), ст. 11 (право на мирні зібрання), але не задовольнив скаргу в частині ст. 3 (про заборону катувань).

При цьому ЄСПЛ дійшов висновку, що українська влада не змогла провести належне розслідування щодо тверджень про жорстоке поводження стосовно двох позивачів, ще двоє позивачів не отримали можливості бути присутніми під час розгляду апеляційної скарги, і крім того, українська влада не змогла забезпечити мирний характер протестів, головним чином через плутанину щодо ролі і повноважень приватної охорони і правоохоронців на місці протестів.

ЄСПЛ своїм рішенням постановив, що Україна має виплатити по 6 тис. євро чотирьом з 11 позивачів як компенсацію моральної шкоди, а також ще по 16,6 тис. євро компенсації цим чотирьом позивачам за витрати при зверненні до суду.

19 травня 2010 року виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення «Про видалення зелених насаджень між вулицею Новгородською і Сумською в районі вулиці Біла Акація», яким дозволив вирубати на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького 503 дерева.

20 травня на захист найстарішого парку міста вийшли активісти. Вони вимагали припинити вирубування столітніх дерев без погодження з Державною екологічною інспекцією Мінприроди і без резолюції громадських слухань.

Упродовж двох тижнів на території парку проходили сутички між захисниками дерев і так званою муніципальною охороною. Було встановлено намети, в яких цілодобово чергували активісти, на деревах сиділи альпіністи, аби перешкодити вирубуванню дерев. У результаті зіткнень кількох активістів було госпіталізовано. Кілька активістів були оштрафовані судом, двох було засуджено до 15 діб адмінарешту.

Уніан