SpaceX запустила ракету Falcon Heavy з 24 супутниками і атомним годинником

Ракета-носій Falcon Heavy з 24 супутниками, дослідною лабораторією і атомним годинником на борту стартувала у вівторок з пускового майданчика 39А космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида).

Трансляція запуску, який став третім для ракети цього типу, ведеться на сайті компанії SpaceX.

Старт відбувся о 02:30 за часом Східного узбережжя США. Через кілька хвилин сталося відділення двох бічних прискорювачів, а потім – скидання першого ступеня. Дані бічні прискорювачі вже використовувалися для виведення на орбіту саудівського супутника зв’язку Arabsat 6A 11 квітня. Цього разу вони вперше застосовуються в інтересах ВПС США, зазначає SpaceX.

Відпрацьовані бічні прискорювачі планується посадити на два майданчики бази ВПС на мисі Канаверал, а першу сходинку носія – на плавучу платформу Of Course I Still Love You (“Звичайно, я все ще люблю тебе”) в Атлантичному океані.

Вантаж загальною вагою 3,7 тонни підготовлений дослідними лабораторіями Міністерства оборони США, Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень і NASA. Місія, яка отримала назву STP-2, передбачає розміщення 24 апаратів на трьох різних орбітах. На борту знаходяться лабораторія DSX, призначена для вивчення умов поширення радіосигналів в атмосфері, пристрій для оцінки можливостей використання “сонячного вітрила” для руху в космосі, угруповання супутників (COSMIC-2) для вивчення клімату і іоносфери Землі, а також створені фахівцями NASA атомний годинник з похибкою ходу в 1 секунду за 9 млн років.

Зокрема, на лабораторію DSX покладено завдання провести три експерименту, включаючи вимір характеру розподілу заряджених протонів, електронів і плазми в магнітосфері нашої планети. Апарат GPIM (The Green Propellant Infusion Mission) є складовою частиною програми NASA з розробки “зеленої” альтернативи застосовується в даний час ракетного палива. Такий варіант повинен дозволити проводити заправку паливних баків безпечніше, швидше і дешевше.

“Багатоцільовий запуск STP-2 покликаний продемонструвати можливості носія Falcon Heavy і зібрати важливі дані для сертифікації ракет з метою їх використання для космічних пусків в інтересах забезпечення національної безпеки”, – підкреслює SpaceX. Ця компанія також удосконалює технологію і процедуру повторного застосування відпрацьованих бічних прискорювачів.

Як повідомив телеканал ABC, на борту носія знаходиться прах 152 осіб в металевих капсулах, які будуть випущені у відкритий космос. Такі послуги надає компанія Celestis Memorial Spaceflights, їх вартість становить від $ 5 тис. До $ 12,5 тис ..

Falcon Heavy – двоступенева ракета-носій надважкого класу. Вона створена на базі носія Falcon 9 і забезпечена в цілому 27 двигунами, що дозволяє їй виводити в космос до 64 тонн корисного навантаження. При цьому перший ступінь ракети і бічні прискорювачі можна використовувати повторно, що дозволяє істотно скоротити вартість запуску – до $ 90-100 млн. Для порівняння: висновок вантажів на орбіту за допомогою іншого американського важкого носія – Delta IV Heavy обходиться приблизно в $ 435 млн.

Вперше Falcon Heavy була запущена 6 лютого 2018 року. Тоді компанія не змогла здійснити посадку першого ступеня: вона впала в океан, не долетівши 100 м до платформи. Як корисного навантаження використовувався особистий електромобіль засновника SpaceX Ілона Маска – Tesla Roadster, який відправився в політ в напрямку Марса. За кермом машини був розміщений манекен в космічному скафандрі.