ПАРЄ прийняла резолюцію із закликом до Росії відновити розслідування вбивства Нємцова

Учасники літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в четвер прийняли резолюцію із закликом до Росії про відновлення розслідування вбивства політика Бориса Нємцова.

Обговорення і голосування по документу пройшло при вкрай низькому кворумі: за прийняття тексту висловилися 40 парламентаріїв, проти не було нікого, утрималися троє.

У резолюції, зокрема, стверджується, що російське слідство не долучило до справи можливі відеодокази, включаючи дані Федеральної служби охорони (ФСО), яка відповідає за безпеку Кремля. Крім цього, на думку авторів документа, не були допитані можливі свідки, а також є невідповідності в судово-медичній експертизі, що стосуються виявлених куль, гільз і поранень, отриманих Нємцовим. “Тому асамблея закликає російську владу відновити і продовжити розслідування вбивства”, – наголошується в резолюції.

ПАРЄ також запропонувала всім державам-членам, державам-спостерігачам і партнерам по демократії, які прийняли “закони Магнітського”, розглянути питання про включення в санкційний список осіб, які відповідальні “за не зроблених необхідних слідчих заходів і об’єктивних судових процедур”.

Резолюція стала першим прийнятим ПАРЄ документом, що стосуються Росії, після повернення до роботи в асамблеї делегації РФ, повноваження якої були підтверджені в середу в повному обсязі.

Співголова партії “Парнас” Нємцов був застрелений в центрі Москви 27 лютого 2015 року. Московський окружний військовий суд 13 липня 2017 року на підставі обвинувального вердикту присяжних засудив виконавців злочину Заура Дадаєва, братів Анзора і Шадіда Губашевих, Темірлана Єскерханова і Хамзата Бахаєва до позбавлення волі на терміни від 11 до 20 років у колонії суворого режиму.