Зеленський заявив, що більше не звертатиметься до Парубія, а говоритиме вже з ВР нового скликання

Президент України Володимир Зеленський заявив, що більше не звертатиметься до голови цієї Верховної Ради Андрія Парубія, блокує ініціативи його команди.

“Жодних спільних дій із головою цієї Верховної Ради я більше не бачу”, – сказав Зеленський журналістам у Києві в п’ятницю.

“Після його останньої відповіді я не бачу сенсу продовжувати розмову… Ми говоритимемо вже з іншим парламентом”, – додав президент.

Зеленський нагадав, що раніше народні депутати відмовилися розглядати внесений президентом законопроект про зниження прохідного бар’єра на виборах до парламенту.

“Я дуже хотів знизити прохідний бар’єр. Це були наші дві пропозиції: давайте приберемо мажоритарників і знизимо бар’єр до 3%. Вони могли це зробити за один, два, три дні”, – зазначив він.

Як повідомлялося, в першому листі Зеленського на ім’я Парубія від 16 липня президент України попросив скликати позачергове пленарне засідання парламенту в четвер, 18 липня, для розгляду внесених главою держави законопроектів: про конфіскацію незаконних активів чиновників, про початок роботи Вищого антикорупційного суду, про відстрочку штрафних санкцій за порушення порядку ввезення автомобілів з іноземними номерами в Україну.

Наступного дня, 17 липня, Парубій заявив, що наразі може скликати позачергову сесію парламенту, а не засідання, у зв’язку з чим попросив президента України привести свого листа до Верховної Ради у відповідність до закону. “Скликання такого засідання не передбачене законом, адже регламент Верховної Ради України передбачає можливість скликання позачергового пленарного засідання в невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради”, – пояснив спікер ВР.

Напередодні 18 липня Зеленський направив другого листа спікеру Ради Парубію, в якому зазначив, що десята сесія Ради триває до 19 липня, отже, відповідно до законодавства, до цієї дати на вимогу визначених Конституцією осіб спікер має скликати позачергове засідання ВР. Він також зазначив, що один день роботи парламенту коштує платникам податків 13,3 млн грн, і звинуватив Парубія в тому, що той “влаштовує собі майже двомісячні канікули до початку першого засідання Верховної Ради України нового скликання”.

У відповідь на це голова парламенту знову заявив, що готовий невідкладно скликати позачергову сесію парламенту, але не окреме засідання, у зв’язку з чим просить президента Зеленського привести свого листа до Верховної Ради у відповідність до закону.