Іран активно постачав нафту в обхід санкцій США

Іран з 2 травня 2019 року, коли США скасували дію тимчасових дозволів, виданих восьми країнам на імпорт іранської нафти, поставляв їм вуглеводневу сировину за допомогою більшого числа танкерів, ніж було відомо раніше.

Про це повідомила газета The New York Times, відслідкувавши рух понад 70 іранських нафтових танкерів за цей період.

За даними видання, з 2 травня по 2 серпня близько 12 іранських танкерів доставляли нафту в Китай і країни Східного Середземномор’я, де потенційними покупцями сировини могли бути Сирія і Туреччина. Газета вказує, що лише про декілька з цих 12 танкерів було відомо раніше. The New York Times наводить думку аналітиків, які відзначають, що поставки нафти, про які пише видання, перевищують відомі раніше обсяги.

Газета підкреслює, що така активність з боку Ірану говорить про низький ступінь впливу на його економіку американських санкцій, що включають заборону на закупівлю нафти у Тегерана. При цьому The New York Times зазначає, що сама по собі закупівля нафти в Ірану не протизаконна, так як санкції, накладені Вашингтоном, діють в односторонньому порядку. Однак іноземні компанії, які порушують американські санкції, але при цьому ведуть бізнес з компаніями зі Сполучених Штатів, можуть піддатися економічному тиску.

Антиіранські санкції включають заборону на закупівлю нафти, були відновлені Вашингтоном у листопаді 2018 року – незабаром після того, як президент Дональд Трамп ухвалив рішення про односторонній вихід США з Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми. США з листопада 2018 року дали восьми країнам і територіям – Китаю, Греції, Індії, Італії, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Туреччини – півроку на продовження імпорту іранських вуглеводнів, але 2 травня дія цих винятків завершилася.