Помпео: США прийматимуть рішення про розгортання ракет проконсультувавшись з партнерами

Рішення про розміщення “оборонних ресурсів”, де б то не було, будуть прийматися Вашингтоном “при тісних консультаціях” з партнерами.

Про це держсекретар США Майкл Помпео заявив в ході свого візиту до Австралії. Його слова наводить у неділю прес-служба Держдепартаменту.

Як повідомило в суботу AFP, міністр оборони США Марк Еспер виступив на підтримку планів розміщення ракет наземного базування середньої дальності в азіатському регіоні після виходу Сполучених Штатів з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Помпео запитали, чи означає це заява, що ракети можуть бути розгорнуті на військовій базі в околицях міста Дарвін у північній частині Австралії, де знаходяться більше тисячі американських морпіхів.

“Що стосується того, де ми розмістимо ці ракети, чесно кажучи, рішення про розгортання сил, розміщення ракет, про всі речі, які ми робимо по всьому світу – це те, що ми оцінюємо постійно. Ми хочемо переконатися, що ми захищаємо наших партнерів, захищаємо інтереси. Я думаю, наші зусилля по розгортанню ресурсів, наших оборонних ресурсів для стабільності і стримування в світі – це те, що ми завжди розглядаємо, ми раді цьому і будемо робити це при тісних консультаціях з кожним партнером”, – сказав на це Помпео.

Держсекретар знову зазначив, що президент США Дональд Трамп прийняв рішення про вихід країни з ДРСМД через порушення договору з боку Росії.

“Я думаю, міністр Еспер мав на увазі те, що ми вирішили, що вихід з ДРСМД необхідний після багатьох років спроб переконати росіян повернутися до дотримання умов договору. І тому тепер ми почали вчиняти дії, які почнуть наближати нас до того, де перебувають росіяни, щоб у нас теж була можливість виконувати функції, які з цим пов’язані”, – додав він.