РФ і Україна в найближчі тижні можуть провести обмін полоненими

У найближчі тижні може відбутися обмін полоненими між Україною та РФ.

Про це заявив директор російського Центру політичної кон’юнктури Олексій Чеснаков, наближений до помічника президента РФ Владислава Суркова, передають російські ЗМІ.

“Не здивуюся, якщо в найближчі тижні відбудеться обмін утримуваних осіб… І моряків теж. Хоч це і не питання нормандського формату, а швидше двосторонніх відносин Росії і України, як і вся ця азово-керченська історія”, – зазначив Чеснаков.

25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», що здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН по морському праву оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов’язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня мала поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і судів. Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство пред’явило звинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

17 липня суд у Москві на три місяці продовжив термін утримання під вартою всіх 24 українців.

Як передає російський “Інтерфакс” з посиланням на обізнані джерела у Кремлі, РФ може видати українській стороні п’ятьох політв’язнів. Мова йде про політв’язнів, для яких напередодні прийняли передачі в московському СІЗО “Лефортово” – Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк, Станіслав Клих і Олександр Кольченко. 

Відзначимо, Балуха засудили до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу за зберігання боєприпасів. Гриба визнали нібито винним у сприянні тероризму і засудили до шести років в’язниці. Активіста Кольченка в 2015 році засудили до 10 років в одній справі з режисером Олегом Сенцової.