Рада фінстабільності оцінила головні ризики для економіки

Рада фінансової стабільності вважає основним ризиком для фінансової стабільності України затримку співпраці з Міжнародним валютним фондом.

НБУ оприлюднив річний звіт про діяльність ради з фінансової стабільності з серпня 2018 по липень 2019 року.

Відзначається, що ключовим ризиком за цей період для фінансової стабільності України залишалася пауза у співпраці з МВФ. Члени ради неодноразово наголошували на необхідності продовження активного співробітництва з МВФ, яке є запорукою продовження структурних реформ і рефінансування зовнішнього боргу за нижчими ставками.

Також розглядалися питання врегулювання проблемної заборгованості держбанків, попередження потенційних негативних наслідків несприятливого розвитку подій навколо Приватбанку, а також поліпшення фінансового стану Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Отже, в звітному році рада затвердила і погодила для оприлюднення рекомендації про роботу банків державного сектору з непрацюючими кредитами (NPLs), обговорила можливі шляхи врегулювання заборгованостей державних монополій перед державними банками і визнала необхідність формування середньострокової стратегії для держмонополій.

Також рада підтримала необхідність подальших змін в системі гарантування вкладів, у тому числі імплементації директив Європейського Союзу з розширення переліку учасників системи гарантування, системи раннього реагування, механізму виведення банків з ринку, а також фінансування фонду гарантування.

Радою було створено робочу групу з впровадження заходів врегулювання неплатоспроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка повинна пропрацювати із залученням експертів МВФ і Світового банку підходи, які забезпечать платоспроможність фонду вже до кінця 2019 року.

Рада фінстабільності підтримала введення системи подання фінансової звітності в форматі іXBRL, який буде сприяти спрощенню ведення бізнесу для українських компаній. Крім того наголошується, що в квітні відбулося позачергове засідання ради, присвячене наслідкам судових процесів навколо ПриватБанку.

Учасники засідання обговорили можливі шляхи і сценарії захисту інтересів держави в судах та домовилися підтримувати комунікації про перебіг судових справ по ПриватБанку з громадськістю та міжнародними фінансовими організаціями. Рада фінансової стабільності була створена в березні 2015 року і є форумом для професійного обговорення ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.