Макрон запропонував Трампу дозволити Ірану продавати обмежені обсяги нафти

Президент Франції Еммануель Макрон виклав американському колезі Дональду Трампу пропозицію щодо повернення Ірану до виконання його зобов’язань за Спільним всеосяжним планом дій (СВПД).

Про це повідомило в суботу агентство Bloomberg з посиланням на представників американської та французької адміністрацій.

Французьке джерело після зустрічі двох лідерів у суботу на полях G7 заявив агентству, що Ірану, згідно з планом, має бути дозволено продавати деякі обсяги нафти в обмін на ряд серйозних зобов’язань. Так, Тегеран повинен знову дотримуватися СВПД, знайти шляхи зниження напруженості в Перській затоці і повернутися до конструктивних переговорів у сфері розробки ракет, регіональних проблем плану на період після 2025 року, коли закінчиться термін дії СВПД. Bloomberg зазначає, що Макрон в п’ятницю обговорив дану пропозицію з главою МЗС Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом, з яким він зустрівся в Парижі.

Американське джерело в свою чергу назвало дану ініціативу невдалою. Bloomberg відзначає, що Трамп, раніше не раз висловлювався проти будь-яких поступок Тегерану, завдяки яким той міг би продавати нафту, ймовірно, відмовиться від пропозиції французького лідера.

Прес-пул Білого дому повідомив, що в суботу Трамп і Макрон на зустріч на полях саміту Групи семи в Біарріце обговорили світову торгівлю, Лівію, а також напружену ситуацію в Перській затоці.