Ситник: у “справі Мартиненка” на суд тиснули нардепи і міністри

Під час судового засідання з обрання запобіжного заходу екс-нардепу Миколі Мартиненку у залі суду перебували 18 нардепів та три діючих міністри, які здійснювали “безпосередній тиск на суддю”.

Інтерв’ю директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника в ефірі “Українського радіо”.

“Я не хотів би говорити про корумпованість суддів, тут потрібно говорити ще й про незахищеність суддів перед певними процесами. Повертаючись до справи Мартиненка – коли слухався запобіжний захід, у залі судового засідання перебувало 18 членів парламенту і три діючих міністри, які здійснювали безпосередній тиск на суддю. У таких умовах дійсно дуже важко здійснювати правосуддя”, – зазначив Ситник.

Ситник зазначив, що у справах НАБУ жоден виправдувальний вирок не набрав чинності.

“Ще жодна справа не розвалена, тому що жодне рішення не набрало чинності, жоден виправдувальний вирок не набрав чинності. І це тільки перша інстанція”, – додав глава НАБУ.

20 квітня 2017 року НАБУ затримало екс-нардепа Миколу Мартиненка за підозрою у створенні злочинної організації і розкраданні 17,28 млн доларів під час закупівлі уранового концентрату для державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила суд взяти Мартиненка під варту на 60 діб з альтернативою застави у 300 млн. гривень.

Мартиненка відпустили на поруки народних депутатів з фракції “Народний фронт” та міністрів.

14 серпня Солом’янський суд відмовив у задоволенні клопотання Мартиненка щодо зміни запобіжного заходу в частині зобов’язання не виїжджати без дозволу з Києва та Київської області, а також здавати документи для виїзду за кордон.

17 серпня суд дозволив Мартиненку залишати межі Києва й області, частково задовольнивши клопотання про продовження запобіжного заходу Мартиненко до 17 жовтня 2017 року.