Заріф: Тегеран продаватиме нафту, незважаючи на санкції США

Тегеран буде продавати свою нафту всім покупцям, які готові її придбати, незважаючи на прагнення США обмежити експорт іранських вуглеводнів.

Про це в суботу заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

“Ми будемо продавати нафту будь-якому покупцеві”, – написав Заріф на своїй сторінці в Twitter.

За його словами, “бурчання держсекретаря США Майкла Помпео” не зможе зупинити Іран на цьому напрямку. Він додав, що “в даний час Вашингтон погрожує Тегерану тим, що не дозволить продавати нафту традиційним покупцям”.

21 серпня Помпео заявив, що Вашингтон має намір вжити всіх можливих заходів, щоб не допустити прибуття в Сирію танкерів з іранською нафтою. Він підкреслив, що США раніше ввели відносно Ірану рестрикції з метою припинити постачання нафти з цієї країни.

Антиіранські санкції включають заборону на закупівлю нафти, були відновлені Вашингтоном у листопаді 2018 року – незабаром після того, як президент Дональд Трамп ухвалив рішення про односторонній вихід США з угоди з Іраном по атому. США з листопада 2018 року дали восьми країнам і територіям – Китаю, Греції, Індії, Італії, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Туреччини – півроку на продовження імпорту іранських вуглеводнів, але 2 травня дія цих винятків завершилося.