Євросоюз посилив контроль над експортом зброї

Від сьогодні експорт європейської військової техніки і обладнання здійснюватиметься за новими, більш жорсткими правилами.

Про це повідомляє офіційний сайт ЄС.

У понеділок, 16 вересня, відповідне рішення ухвалила Рада ЄС. Правки спільної позиції від 8 грудня 2008 року щодо контролю над експортом зброї у Раді пояснюють бажанням співпрацювати в рамках спільної зовнішньої політики з країнами-партнерами. Також на появу оновленої версії Спільної позиції від 2008 року вплинула низка подій на європейському та міжнародному рівнях. Одна з них – набуття чинності Договору про торгівлю зброєю (АТТ) від 24 грудня 2014 року.

Основна мета ATT – встановити найвищі стандарти в питаннях врегулювання міжнародної торгівлі зброєю, а також запобігти і викорінити варіанти нелегальних продажів.

“Підтримка і реалізація високих загальних стандартів у галузі експорту військової техніки та обладнання сприятиме зміцненню співпраці між державами-членами ЄС, а також попередить сплески міжнародної агресії та регіональної нестабільності”, – йдеться в повідомленні на сайті ЄС.