Грета Тунберг отримала премію Amnesty International

Шведська активістка за захист екології Грета Тунберг і її рух Fridays for Future удостоєні найвищої нагороди правозахисної організації Amnesty International – звання “Посла совісті”.

На урочистій церемонії у Вашингтоні, Тунберг сказала, що приймає цю нагороду від імені “всіх безстрашних підлітків, які борються за своє майбутнє”.

За словами активістки, для багатьох людей зв’язок між зміною клімату і міграцією, голодом і порушенням прав людини все ще не очевидна. Вона закликала світову спільноту до дії.

“Люди вмирають! І тим не менше настільки багато хто з нас все ще відвертаються від цього”, – констатувала вона.

Зі свого боку генеральний секретар Amnesty International Кумі Найду зазначив, що молодим людям часто говорять, що вони лідери майбутнього, і він дуже радий тому, що Тунберг і багато інших молодих активістів прислухалися цього.

“Якщо вони будуть чекати завтрашнього дня, то майбутнього не буде ні для кого з нас”, – пояснив він.

16-річна Грета Тунберг вже більше року організовує акції протесту, домагаючись більш ефективного захисту клімату. Її щотижневий шкільний страйк переріс у міжнародний екологічний рух, до якого приєдналися сотні тисяч людей по всьому світу.

Amnesty International нагороджує званням “Посол совісті” діячів мистецтва і інших видатних особистостей, які активно борються за права людини. Першим лауреатом цієї премії в 2003 році став чеський правозахисник Вацлав Гавел. Звання “Посла совісті”, в числі інших, удостоювалися лауреат Нобелівської премії миру з ПАР Нельсон Мандела, пакистанська активістка на захист прав дітей Малала Юсафзай і китайський художник Ай Вейвей.