Позачергові вибори мера Києва відбудуться 8 грудня

Позачергові вибори міського голови Києва і депутатів Київської міської ради пропонується провести 8 грудня.

Про це йдеться у прикінцевих і перехідних положеннях законопроекту №2143 від 13 вересня «Про внесення змін до закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», опублікованому на сайті парламенту.

Ініціаторами законопроекту виступили 39 народних депутатів, зокрема, від партії «Слуга народу».

«Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю 8 грудня 2019 року та провести їх у порядку, визначеному законом України «Про місцеві вибори» з урахуванням особливостей, визначених цим законом», – йдеться у прикінцевих положеннях.

Згідно з проектом закону, Центральній виборчій комісії необхідно визначити в установленому порядку обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення позачергових виборів. Київській міській виборчій комісії необхідно не пізніше ніж за 55 днів до дня виборів утворити територіальні виборчі округи для проведення позачергових виборів. Кабінет міністрів має вжити невідкладних заходів щодо забезпечення фінансування позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради.

У проекті закону, крім того, визначені повноваження Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації. У законопроекті сказано, що мер Києва обирається через прямі вибори. ”Якщо за результатами першого туру голосування жоден з кандидатів на посаду Київського міського голови не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, для визначення переможця проводиться другий тур голосування”, – йдеться у документі.

Також у законопроекті йдеться про те, що Київську міськдержадміністрацію очолює голова, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом України за поданням уряду. Посада голови Київської міськдержадміністрації є не сумісною з будь-якою іншою посадою, вказується у проекті закону.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Керівник Офісу президента України Андрій Богдан вважає себе можливим кандидатом на вибори мера Києва.

Раніше, представник уряду у Верховній раді Ірина Верещук повідомила, що місцеві вибори в Україні пройдуть навесні 2020 року.

22 липня стало відомо, що “Слуга народу” ініціює законопроект, який розділить посади мера Києва і голови КМДА. Зазначимо, що Кличко є одночасно обраним міським головою Києва і призначеним головою КМДА.

Зі свого боку Кличко вважає, що “поділ повноважень руйнує самоврядування”. У цьому випадку мер столиці буде виконувати тільки декоративну функцію, а киянам зверху “спустять” людину без будь-яких зобов’язань перед ними.

Нещодавно повідомлялося, що президент Володимир Зеленський просив Кабінет міністрів звільнити Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан заявляв, що Віталій Кличко втратив контроль над столицею, а в КМДА є так званий інститут “смотрящих”.