Конституційний суд обрав Головою Олександра Тупицького

Новим головою Конституційного Суду України обрано Олександра Тупицького, який був заступником керівника суду.

“Новим головою Конституційного Суду України обрано Олександра Тупицького” – сказало джерело в КС.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Конституційний суд України планує звільнити главу Наталю Шапталу з поста головного судді.

Нагадаємо, Шаптала була призначена главою Конституційного суду на засіданні 14 травня.

На цьому ж засіданні Судді Конституційного суду більшістю голосів проголосували за звільнення Станіслава Шевчука з посади голови КС. Також його звільнили з посади судді КС.

Довідка: Тупицький Олександр Миколайович

Народився 28 січня 1963 року в с. Білозір’я Черкаського району Черкаської області. Після закінчення середньої школи проходив строкову військову службу.

Працював фрезерувальником на радіоприборному заводі м. Сміли та Черкаському заводі „Строммашина“.

У 1988 році закінчив Харківський юридичний інститут ім. Ф.Е. Дзержинського за спеціальністю „Правознавство“.

У 1988–1993 роках – стажист прокуратури м. Донецька, слідчий, старший слідчий прокуратури Куйбишевського району м. Донецька.

Протягом 1993–2010 років – суддя Куйбишевського районного суду м. Донецька, у 2002–2009 роках – голова цього суду. У цей період був членом кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області та членом Ради суддів Донецької області. В 2006 році проходив навчання в США за програмою „Відкритий світ“.

У період 2010–2013 років був обраний і працював суддею у Донецькому, Львівському, Дніпропетровському апеляційних господарських судах. Обіймав посади голови Львівського та Дніпропетровського апеляційних господарських судів.

Союзом юристів України визнаний переможцем у номінації „Суддя господарського суду“. Під час роботи у судах загальної юрисдикції  нагороджений Почесною грамотою Державної судової адміністрації України, ювілейним знаком Вищого господарського суду України „20 років господарським судам України“, подякою Вищої кваліфікаційної комісії України та Національної школи суддів України, відзнакою Вищої кваліфікаційної комісії суддів  України – нагрудним знаком „Правосуддя і справедливість“.

У травні 2013 року Президентом України призначений суддею Конституційного Суду України. Присягу склав 15 травня  2013 року.

Кандидат наук з державного управління за спеціальністю „Механізми державного управління“ (2009).

Має публікації з питань державних механізмів з підвищення якості професійної підготовки суддів, господарського права, проблемних питань  конституційної юстиції. Учасник міжнародних конференцій та фахових зустрічей.

15 березня 2018 року на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України обрано заступником Голови Конституційного Суду України.