У Брюсселі завершились переговори щодо транзиту російського газу

Представники ЄС, України та Росії завершили перший день переговорів у Брюсселі з приводу укладання контракту на транзит російського газу в Європу через Україну.

Нинішній контракт закінчується 1 січня.

Україна сподівається укласти контракт на 10 років, згідно з яким українська ГТС буде транспортувати 60 мільярдів кубометрів газу щороку, з можливістю додаткового транзиту 30 мільярдів кубометрів.

Під час прес-конференції за результатами зустрічі віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, який на переговорах представляв ЄС, розповів, що переговори пройшли в конструктивній атмосфері і сторони обговорили почергово усі ключові аспекти угоди, такі як строк дії, обсяг газу, питання Стокгольмського арбітражу тощо.

Сторони погодилися в принципі, що контракт буде базуватися на європейських законах та правилах, сказав він. Після цього міністри енергетики України та Росії, разом із компаніями- сторонами контракту, працюватимуть на двосторонній основі та планують зустрітися знову на політичному рівні до кінця жовтня.

Нагадаємо, що дія десятирічного контракту між Нафтогазом і Газпромом закінчується 31 грудня цього року.

Нафтогаз після консультацій заявив про готовність до “песимістичного сценарію краще, ніж будь-коли”.

Росія намагається завершити будівництво двох газопроводів в обхід України – Північний потік-2 і Турецький потік, але не встигає до 1 січня.

Без цих газопроводів і з урахуванням рішення Суду ЄС щодо Opal Газпрому знадобиться прокачувати до 80 мільярдів кубометрів через Україну в 2020 році.

Після завершення будівництва газопроводів, що може статися в 2021 році, цей обсяг знизиться до 20 мільярдів кубометрів або навіть менше.