Ер-Ріяд пообіцяв зробити все необхідне для захисту від Тегерана

Саудівська Аравія пообіцяла зробити все, що потрібно, щоб захистити свою територію від Ірану, назвавши при цьому військовий сценарій самим останнім варіантом вирішення конфлікту.

Про це заявив у п’ятницю в інтерв’ю британському телеканалу Sky News міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр.

“На нас лежить відповідальність захищати нашу країну і гарантувати, що ні їй, ні нашому народу не буде завдано шкоди. Так що ми зробимо все, що б не знадобилося, для запобігання збитку”, – сказав він. Аль-Джубейр задався питанням, чи готується Ер-Ріяд до війни, і сам відповів на нього: “Війна – це завжди самий останній варіант”.

Після цього міністр обрушився з жорсткою критикою на Тегеран. “Іран поводиться агресивно останні 40 років. Вони зруйнували Ліван допомогою шиїтського руху “Хезболлах”, вони послали збройні загони для того, щоб зруйнувати Сирію, у них є збройні загони в Іраку, Ємені, і вони забезпечують їх балістичними ракетами і дрона”, – стверджував аль-Джубейр.

Два найбільших підприємства національної нафтової компанії Saudi Aramco (“Сауді Арамко” – в Абкаике і Хурайсе) були атаковані в ніч на 14 вересня. Відповідальність за напад взяли на себе бунтівники-хусити з єменського руху “Ансар Аллах”. В результаті вибухів і пожеж, викликаних ударами, видобуток найбільшого у світі експортера нафти впала на 5,7 млн барелів на добу з 9,8 млн барелів.

В середу офіційний представник саудівського міністерства оборони Турки аль-Малікі представив на прес-конференції в Ер-Ріяді фрагменти дронов і крилатих ракет, які підтверджують, за його словами, причетність до атак Ірану. Як він повідомив, в диверсіях було використано 18 безпілотних літальних апаратів типу Delta Wing з удосконаленою системою позиціонування і сім високоточних крилатих ракет Ya Ali.