У Відні ведуть розслідування щодо дружини колишнього віце-канцлера Штрахе

Прокуратура Вени завела розслідування щодо Філіппи Штрахе, дружини колишнього віце-канцлера і лідера Австрійської партії свободи (АПС) Хайнца-Крістіан Штрахе, її підозрюють у розтраті, повідомила газета Presse з посиланням на представницю відомства.

Хайнца-Крістіана Штрахе звинувачують у тому, що він використовував витратний рахунок партії в особистих цілях. Також під підозрою знаходиться його колишній охоронець і екс-керівниця бюро, їх вже допитали. Сім’я Штрахе заперечує всі звинувачення.

В середині травня 2019 року найбільші німецькі ЗМІ опублікували скандальне відео з участю колишнього віце-канцлера і колишнього лідера Австрійської партії свободи Хайнца-Крістіан Штрахе. У публікаціях стверджувалося, що на відео австрійський політик нібито обговорював можливість покупки медіаактивів для впливу на вибори 2017 року з якоюсь росіянкою, яка потім виявилася боснійської студенткою, яка отримала гонорар за зіграну роль.

Публікація стрімко призвела до внутрішньополітичної кризи в Австрії: за відставкою Штрахе послідувала відставка всього уряду країни на чолі з Себастьяном Курцем.

Дострокові парламентські вибори пройшли в Австрії 29 вересня. Згідно з остаточними даними МВС, Партія Курца перемогла з 37,5% голосів. Соціал-демократична партія посіла друге місце з найгіршим результатом в історії – 21,2%. На третьому місці права Австрійська партія свободи з 16,2%, сильно здала позиції на тлі скандалу навколо колишнього лідера і екс-віце-канцлера республіки. На четвертому місці партія “Зелені” з рекордним для себе результатом в 13,9%, на п’ятому-праволіберальна NEOS з 8,1%.