Джуліані просив видати американську візу Шокіну – ЗМІ

Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Джордж Кент заявив в Конгресі, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані просив Держдепартамент і Білий дім про видачу візи колишньому генпрокурору України Віктору Шокіну.

Про це повідомила телекомпанія CNN з посиланням на джерело.

За даними джерела телекомпанії, Джуліані в січні домагався видачі в’їзної візи в США для Шокіна, який був ініціатором розслідування щодо газової компанії Burisma, до правління якої в 2014 році увійшов син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантер.

Шокін перебував на посаді генпрокурора України з лютого 2015 року по березень 2016 року. Раніше японський телеканал NHK опублікував інтерв’ю з Юрієм Севруком, який тимчасово обіймав посаду генпрокурора після відставки Шокіна. Севрук стверджує, що Байден під час поїздки до України в грудні 2015 року особисто просив тодішнього українського президента Петра Порошенка відправити Шокіна у відставку.

CNN підкреслює, що Джуліані спочатку домагався видачі візи, звернувшись до Держдепу. Однак, отримавши відмову, він звернувся із запитом безпосередньо до адміністрації президента США. У Білому домі його прохання також не задовольнили.