Зеленський в Японії зустрінеться зі Штайнмаєром

Президент Володимир Зеленський в рамках візиту в Японію зустрінеться з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна в понеділок, 21 жовтня.

За даними видання, зустріч відбудеться в Токіо 23 жовтня.

А 22 жовтня Зеленський зустрінеться з президентом Бразилії Жаір Болсонару.

1 жовтня російські ЗМІ повідомили, що українська делегація підписала у Мінську 1 жовтня “формулу Штайнмаєра” на засіданні Контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Як повідомлялося, “формула Штайнмаєра” стосується визначення статусу Донбасу. Передбачає одночасне прийняття Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська та техніку з території ОРДЛО.

Послідовність кроків для розв’язання конфлікту на Донбасі, так звану «формулу Штайнмаєра», запропонував свого часу колишній міністр закордонних справ Німеччини і на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує «особливий статус» (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. Після того, як ОБСЄ засвідчує законність таких виборів, закон набуває чинності постійно.

28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про якнайшвидше проведення саміту в “нормандському форматі”. Як повідомили в прес-службі Офісу президента України (ОПУ), Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн “Нормандської четвірки” для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

Зі свого боку Меркель висловила підтримку зусиллям України, спрямованим на встановлення миру на Донбасі, погодившись із необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом. “Досягнуто домовленості про підготовчу зустріч дипломатичних радників глав держав і урядів 2 вересня цього року”, – наголосили в ОПУ.

29 серпня Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої Макрон підтвердив намір провести зустріч у “нормандському форматі” найближчим часом.

Радники глав держав “нормандського формату” на зустрічі 2 вересня в Берліні мали обговорити порядок денний майбутньої зустрічі лідерів, а також саму підготовку зустрічі. Проте за підсумками зустрічі вони не погодили дати саміту глав держав “нормандського формату”.

1 жовтня Президент України Володимир Зеленський наголосив на тому, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану “формулу Штайнмаєра”.