Число жертв вейпинга в США досягла 37 людей

Число смертей через легеневі захворювання, викликаних курінням вейпа, досягло в США 37, число хворих перевищило 1,8 тисячі, повідомив Центр з контролю і профілактики захворювань при уряді США (CDC).

Перший випадок смерті в результаті легеневого захворювання, викликаного курінням електронної сигарети, був зафіксований в штаті Іллінойс в кінці серпня. Тоді не уточнювалося, чи став цей випадок першим взагалі в США, але ЗМІ цього не виключали. Раніше стало відомо про 34 загиблих і 1,6 тисячі випадків захворювання.
Організація зазначає, що станом на 29 жовтня, у 49 американських штатах (за винятком Аляски) було зафіксовано 1888 випадків легеневих захворювань, пов’язаних з курінням електронних сигарет.

“Було підтверджено 37 смертей в 24 штатах і в окрузі Колумбія”, – уточнюється в релізі центру.

На даний момент причина захворювання досі не встановлена, проте відзначається, що всі хворі повідомляли про використання електронних сигарет або вейпінгових пристроїв.

Ймовірна причина захворювань – масло з вітаміном Е. Фахівці з Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) виявили цю речовину в сумішах з марихуаною, які курили хворі вейпери. Раніше в CDC заявили, що в різних районах країни захворювання можуть бути викликані різними причинами.
Ряд штатів ввів заборону на продаж ароматизованих сумішей для вейпов, а президент США Дональд Трамп анонсував заборону на їх продаж в країні, проте терміни поки не названі. Передбачається, що продавці будуть зобов’язані отримувати дозвіл на продаж кожного виду такої продукції у влади, але механізм поки також не прописаний.