Туреччина може припинити переговори про вступ до Євросоюзу, – Ердоган

Туреччина може закінчити переговорний процес про вступ до ЄС, якщо європейська сторона буде затягувати його і погрожувати санкціями через ситуацію на Кіпрі.

Про це заявив президент Туреччини Тайіп Ердоган у вівторок.

Туреччина в 1963 році підписала угоду про асоціацію з ЄС (у той час – ЄЕС), а в 1987 подала заявку на членство в союзі. Однак переговори про вступ почалися тільки в 2005 році, причому неодноразово припинялися через розбіжності. Зараз відкриті 16 з 35 глав переговорного досьє. В березні 2016 року Брюссель активізував переговори в обмін на згоду Туреччини сприяти скороченню припливу мігрантів.

“У нас є права країни-гаранта в цьому регіоні, вони є і в економічній зоні (Середземного моря). Країни, які не мають цих прав, приходять і проводять роботи, а нам кажуть, що ми сюди не можемо увійти, інакше до Туреччини будуть застосовувати санкції. Ви і так постійно затягуєте час, погрожуєте санкціями, багато разів давали нам обіцянки, але не стримували їх. Те, що ми з вами сидимо за столом переговорів, нас ні до чого не зобов’язує. Переговори можуть раптово закінчитися”, – сказав Ердоган журналістам в Анкарі.

Він додав, що Туреччина не дозволить ЄС чинити на себе тиск через ситуацію на Кіпрі.

Кіпр де-факто залишається розділеним з 1974 року. Туреччина посилається на міжнародні договори про надання незалежності Кіпру, що передбачають право трьох країн-гарантів на втручання у внутрішні справи Кіпру та розміщення невеликих військових контингентів на острові.

Відносини Греції і Туреччини різко загострилися в останні місяці через рішення Анкари почати буріння і розвідку родовищ вуглеводнів у виключній економічній зоні Кіпру.

Туреччина також ставить під сумнів право Греції на розробку родовищ біля її східних островів. У середині жовтня глави МЗС країн ЄС узгодили в Люксембурзі введення режиму санкції проти Туреччини і доручили підготувати заходи проти причетних до цієї діяльності. У понеділок Рада ЄС схвалив законодавчі рамки, які дозволять застосовувати санкції проти фізичних або юридичних осіб, причетних до бурових робіт в районі кіпрського шельфу.