На Житомирщині двоє бізнесменів скуповували у лісгоспах неврахований ліс і експортували його через підставні фірми в ЄС

У Житомирській області співробітники Служби безпеки України викрили масштабне розкрадання лісоматеріалів з подальшим експортом переробленої деревини до країн ЄС.

Про це повідомила керівник прес-групи СБУ у Житомирській області Ірина Мартинюк.

За її словами, незаконну схему організували двоє мешканців міста Новоград-Волинського. Один із них скуповував у державних і комунальних лісгоспах регіону необліковану деревину, а його компаньйон – власник деревопереробного підприємства – відповідав за виробництво деревного вугілля. Лісоматеріали ділки легалізували через низку підприємств, оформлених на безхатченків, а готову продукцію експортували до Європи.

За попередніми оцінками, за час функціонування схеми зловмисники встигли вивезти за кордон продукції на понад 14 млн грн.

У межах відкритого кримінального провадження правоохоронці провели 15 обшуків за місцями реєстрації задіяних в оборудці фірм, на промислових потужностях, у складських приміщеннях та помешканнях фігурантів справи. Було вилучено необліковані лісоматеріали, готову продукцію, транспортні засоби і документацію.
Тривають слідчі дії. Також перевіряється інформація про причетність до схеми посадовців лісової галузі регіону.