Трамп на рік продовжив санкції щодо Ірану

Президент США Дональд Трамп прийняв рішення продовжити з 14 листопада на один рік так званий режим надзвичайного стану щодо Ірану, що передбачає односторонні санкції проти цієї країни.

Про це йдеться в заяві американського лідера, опублікованій у вівторок прес-службою Білого дому.

Трамп підкреслив, що “відносини (США) з Іраном поки не нормалізовані”, а “процес виконання двосторонніх угод від 19 січня 1981 року все ще знаходиться в стадії реалізації”. Мова йде про так звані алжирські угоди між США та Іраном, які призвели до звільнення американських дипломатів, які більше року провели в Тегерані як заручники після революції 1979 року. У цих документах, зокрема, обумовлений принцип невтручання країн у внутрішні справи один одного.

“З цієї причини національний режим надзвичайного стану, оголошений 14 листопада 1979 року, а також введені в той день заходи з метою протидії цьому надзвичайному стану повинні залишатись в силі і після 14 листопада 2019 року”, – наголошується в документі. “Я продовжую дію національного режиму надзвичайного стану щодо Ірану на один рік”, – додав президент.

14 листопада 1979 року 39-й президент США Джиммі Картер підписав указ номер 12170 у відповідь на захоплення американських заручників в Тегерані. Міністерству фінансів США було дано розпорядження блокувати всі офіційні іранські авуари в Сполучених Штатах, в тому числі рахунки в американських банках та їх зарубіжних філіях і відділеннях. Фактично це означало введення перших каральних економічних заходів проти Ірану.

7 квітня 1980 Картер розірвав дипломатичні відносини з Тегераном і заборонив експорт з США до Ірану всіх товарів, включаючи продовольство і медикаменти. Потім було введено ембарго на імпорт будь-яких товарів з Ірану в США і заборона на поїздки американців до Ірану. В подальшому всі американські президенти лише посилювали санкції проти Ірану.